Novinářští šmokové aneb Vzpoura strojů v EU

Z úrovně současné západoevropské žurnalistiky by měl Orwell radost. Jako prozřetelný spisovatel, nikoliv jako objektivní novinář.

Před několika týdny zveřejnila Hamburská mediální škola a Univerzita Lipsko studii, dle které německá média naprosto rezignovala na objektivní zpravodajství a místo toho přejalo rétoriku politické elity. Lhostejno zda se jedná o tzv. pravicová, či levicová média. Tamní diskuse byla zadušena, případní kritici v lepším případě "školeni". Nedivil bych se, pokud autoři této studie jsou již bez práce, případně dokonce trestně stíhání.

Jaká je situace u nás? V zemi kde více než 40 let byla objektivita zpráv jaká byla, v zemi kde občané apriori nevěří politikům a považují objektivní a svobodná média za jeden z pilířů svobodné a demokratické společnosti? Vznikl by dnes kvůli politické korektnosti pořad Česká Soda? Kolik Čechů věří zpravodajství České televize ohledně migrační krize, terorismu apod.? Televizi, které platíme povinné koncesionářské poplatky, která má z podstaty poskytovat objektivní a nestranné zpravodajství. Jak jsou na tom další hlavní zpravodajská média?

Popis události několika posledních dní poskytuje nepříjemné odpovědi. Zatímco v USA vraždí bílý nacista mladou ženu, na půdě EU nám newspeak "hlídacích psů demokracie" sděluje, že dodávka najížděla do lidí, pistole střílela a mačeta sekala. Dle všeho jsme tak svědky naplnění sci fi filmů a dochází - pouze na půdě EU - ke vzpouře strojů, které začaly žít vlastním životem...

Komentáře pana Tomského jehož názory - dle mého mínění - sdílí naprostá většina Čechů jsou z hlavní strany Novinek staženy lépe dříve, než později, zatímco moudra "správného světonázoru" pana Peheho a spol. máme na hlavní straně nejlépe po celý den (osobně považuji za nedostižnou úvahu pana Peheho, který nevidí rozdíl mezi obětmi teroristů a utonulými v Polsku).

Celý život jsem považoval novinařinu za jedno z prestižních povolání, dnes aby se člověk styděl říci, že se tímto živí. Osobně pak nevidím rozdíl mezi šmokem (úplatný novinář) a poplatným novinářem.

 

 

 

Autor: Dalibor Zachoval | pátek 18.8.2017 9:51 | karma článku: 36,96 | přečteno: 1052x
  • Počet článků 7
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 969x
Obchodník. Optimistický realista. Motto: "Umíte hrát na housle? Nevím, nikdy jsem to nezkoušel..."

Seznam rubrik